Maarten ’t Hart en de kunst van het kijken Maarten ’t Hart en de kunst van het kijken

Maarten ’t Hart en de kunst van het kijken
21-01-2017 t/m 07-05-2017

Maarten ‘t Hart werd in 1950 in Amersfoort geboren. Op de Kunstacademie in Utrecht leerde hij technieken, en bovendien nog beter kijken dan hij al deed. Met zijn broer Gerrit, organist, reisde Maarten regelmatig door het land om orgels te bekijken en te beluisteren. Zijn liefde voor kerkinterieurs werd door deze reizen nog verder ontwikkeld. Terwijl Gerrit de orgels bespeelde, maakte Maarten schetsen van de interieurs. Kijken en nog eens kijken, en dan uiteindelijk in zijn atelier in Oud Avereest op paneel zetten wat zijn ogen en ziel zien.

Als je voor zo’n geschilderd kerkinterieur staat, is er geen ontkomen aan; het schilderij trekt je inhalig naar zich toe. Je wordt erin gezogen als het ware. Je hoort de nagalm van het orgel nog en het geschuifel van de voeten van de kerkgangers. Je ervaart schoonheid en verstild geloof. Hier huist eeuwigheid. Dat voel je.

Met dezelfde precisie schildert Maarten ’t Hart stationsgebouwen, boerenhoeves, straatgezichten en stillevens. Er wordt ook werk getoond van zijn vrouw Annelies. Rustgevend tot en met, die stillevens; meditatief, een soort fysio voor de geest in de hectiek van vandaag.

Te zien in het Stadsmuseum Harderwijk van 22 januari tot 7 mei 2017.
 
Locatie: Stadsmuseum Harderwijk, Donkerstraat 4, 3841 CC  Harderwijk
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur; zondag 12.00-17.00 uur
Informatie: www.stadsmuseum-harderwijk.nl

terug